Potrebujemo:
1 kg na drva prekajene domače šunke Frtica
400 g moke
10 g svežega kvasa
2 žlici mlačnega mleka
1 žlička sladkorja
0,5 žličke soli
50 g masla
3 dl mleka
1 jajce

Kako pripravimo šunko v testu:

Kuhanje domače šunke Frtica
Šunko položimo v lonec in dodamo vodo, toliko, da je meso pokrito. Kuhamo 45 minut na rahlem ognju. Nato ogenj ugasnemo in šunko pustimo, da se ohladi v vodi, kjer se je kuhala. Nasvet: Te vodo ne zavržemo, temveč v njej pripravimo odličen ričet.

Priprava testa
Naredimo kvasni nastavek tako, da kvasu dodamo, eno čajno žličko sladkorja in žličko moke ter 2 žlici toplega mleka. Dobro premešamo in pokrijemo, da se kvasni nastavek ne izsuši. Vzhajamo 10 minut.
Odmerimo 400 g moke, jo presejemo in solimo. Dodamo kvasni nastavek. Vse skupaj premešamo in vzhajamo nekaj minut.
Nadalje stopimo maslo v toplem mleku. Ko zmes ohladimo, jo dodamo k moki. Testo gnetemo dokler ne postane gladko in se zlahka odlepi od posode.
Pokrito testo vzhajamo na toplem. Velikost testa se mora podvojiti, kar traja približno eno uro. Ko se testo podvoji, ga še enkrat dobro pregnetemo in postopek vzhajanja ponovimo.

Pečenje
Pečico prižgemo na 180 °C. Pult potresemo z moko in na njej razvaljamo testo, ki naj bo 1 centimeter debelo. Na testo položimo kuhano domačo šunko ter dobro ovijemo s pripravljenim testom.
Šunko položimo v predhodno, z mastjo, namaščen pekač. Tisti del, kjer se testo stika, naj bo obrnjen navzdol. Razžvrkljamo jajce in z njim s čopičem premažemo testo. Testo na vrhu prebodemo z vilicami, da para lažje uhaja med peko. Pečemo približno 1 uro.
Pečeno šunko v testu razrežemo in dober tek!